Eau de Parfum ή Eau de Toilette... ?

Από Aroma Galaxy 05/10/2016 0 Σχόλιο(α) Αρώματα,

Όλοι ξέρουμε πως τα αρώματα χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους, από τους οποίους σίγουρα έχετε ακουστά τουλάχιστον το Eau de Toilette και το Eau de Parfum. Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσά τους; Μήπως υπάρχουν και άλλοι τύποι; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Ελάτε στον χημικό κόσμο του αρώματος να βρούμε απαντήσεις μαζί!

Τα αρώματα ανήκουν στον συγκεκριμένο τύπο σύμφωνα με την πυκνότητα των αρωματικών στοιχείων μέσα στην διαλυτική ουσία, συνήθως στην αιθανόλη ή στο μείγμα αιθανόλης και νερού. Η ένταση και η διάρκεια του αρώματος βασίζεται στο πόσο συμπυκνωμένα και πόσο έντονα είναι τα αρωματικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή του συγκεκριμένου αρώματος. Βεβαίως όσο αυξάνεται η ποσότητα των αρωματικών στοιχείων, τόσο περισσότερο διαρκεί το άρωμα και τόσο πιο έντονο φαίνεται. Η ποσότητα των αρωματικών στοιχείων είναι λοιπόν το κλειδί στην ταξινόμηση των τύπων του αρώματος, ανάμεσα στους οποίους διακρίνουμε:

  • Το Parfum ή αλλιώς Extrait που αντιστοιχεί στην πιο αγνή μορφή του αρώματος. Τα αρωματικά στοιχεία συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 20% της σύνθεσης, ενώ μπορούν να φτάσουν και στα 40%. Χάρη στη μεγάλη πυκνότητα των στοιχείων αυτών, η μυρωδιά του Parfum μπορεί να παραμένει αισθητή από 6 μέχρι και 8 ώρες από τη χρήση του.
  • Το Eau de Parfum που αποτελεί την δημοφιλέστατη επιλογή στα βραδινά αρώματα. Χάρη στα αρωματικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν συνήθως το 15% έως 20% της σύνθεσης, το Eau de Parfum διαρκεί από 3 μέχρι 5 ώρες από τη χρήση του. Είναι ο πιο συχνός τύπος γυναικείων αρωμάτων.
  • To Eau de Toilette, το οποίο περιέχει γύρω στα 10% με 15% αρωματικών στοιχείων, ενώ η διάρκειά του συνήθως δε ξεπερνά τις 4 ώρες. Ως πιο ελαφρύς τύπος, το Eau de Toilette αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή χρήση και την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης τα περισσότερα αντρικά αρώματα ανήκουν σε αυτόν τον τύπο.
  • Το Eau de Cologne, στο οποίο τα αρωματικά στοιχεία κυμαίνονται γύρω στα 5%. Η διάρκεια του Eau de Cologne είναι μικρή σχετικά με τους άλλους τύπους και δεν ξεπερνά συνήθως τις 2 ώρες.
  • Το Eau Fraiche που περιέχει μέχρι 3% αρωματικών στοιχείων και λειτουργεί ως μια δόση φρεσκάδας ιδανική για της καλοκαιρινές μέρες. 

Μην μπερδεύεστε λοιπόν από τις καθημερινές συνήθειες, σύμφωνα με τις οποίες η κολόνια αποτελεί μόνο το αντρικό άρωμα και το perfume οποιαδήποτε γυναικεία επιλογή. Γνωρίζοντας την σωστή έννοια των επίσημων τύπων, θα μπορέσετε πιο εύκολα να διαλέξετε το προϊόν που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Η αλήθεια είναι πως στον χώρο των αρωμάτων δεν υπάρχει «καλύτερη» και «χειρότερη» επιλογή, αρκεί η ένταση του αρώματος να συμφωνεί με το γούστο σας.