Κατηγορίες αντρικών αρωμάτων

Από Aroma Galaxy 20/10/2016 0 Σχόλιο(α)

Ο χώρος των αντρικών αρωμάτων μπορεί ακόμα να παραμένει μικρότερος από τον κόσμο των γυναικείων επιλογών, αλλά κι αυτός είναι ήδη πολύ λεπτομερώς κατηγοριοποιημένος. Αντί λοιπόν να δοκιμάζετε άσκοπα την κάθε μία από τις καινούριες δημιουργίες, μήπως αξίζει να δείτε αν υπάρχει μια οικογένεια αρωμάτων που ταιριάζει περισσότερο στις προτιμήσεις σας; Ας ταξιδέψουμε μαζί στο πιο θεωρητικό κομμάτι της αρωματοποιίας.

Ανάμεσα στα αντρικά αρώματα διακρίνουμε τέσσερις βασικές οικογένειες:

  • Αρωματικά
  • Εσπεριδοειδών
  • Ανατολίτικα
  • Ξυλώδη

Τα Αρωματικά αρώματα περιέχουν νότες βοτάνων και μυρωδικών όπως το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και η λεβάντα. Οι νότες αυτές ιδανικά συνδυάζονται με εσπεριδοειδή και πικάντικες χροιές. Οι οικογένεια χωρίζεται σε εξής υποκατηγορίες:

 

  • Υδάτινα – Οι θαλασσινές ή υδάτινες νότες φέρνουν ένα κύμα φρεσκάδας στην αρωματική σύνθεση. 
    Π.χ. Armani Aqua di Gio, Bvlgari Aqva, Kenzo Homme

  • Fougere – Οι διαχρονικές αρωματικές νότες συνδυάζονται με χροιά fougere, η οποία αποτελείται κυρίως από τη λεβάντα, το κύμινο, το γεράνι και τη βρύα δριός. 

    Π.χ. Guy Laroche Drakkar Noir, Hugo Boss Selection, Azzaro Pour Homme

  • Φρέσκα – Οι αρωματικές νότες απλωμένες σε μια ξυλώδη βάση αποκτούν φρέσκο χαρακτήρα χάρη στα λευκά άνθη ή στα εσπεριδοειδή. 

    Π.χ. Calvin Klein Eternity, Davidoff Cool Water, Estee Lauder Pleasures

  • Rustic – Οι κυρίαρχες αρωματικές νότες ενισχύονται με μυρωδιές υπαίθρου χάρη στο σανό ή στο γρασίδι. 

    Π.χ. Hugo Boss Hugo, Calvin Klein Escape, Ralph Lauren Polo Sport

 

Τα αρώματα Εσπεριδοειδών αποτελούν επόμενη κατηγορία αντρικών αρωμάτων. Η σύνθεση βασισμένη στο περγαμόντο, το λεμόνι, το πορτοκάλι ή το γρείπ – φρούτ χαρίζει εξαιρετική φρεσκάδα και απαλή δροσιά. Οι συχνές αρωματικές νότες και πικάντικες χροιές προσθέτουν διακριτικό αρρενωπό χαρακτήρα. Τα αρώματα Εσπεριδοειδών έχουν μια βασική υποκατηγορία:

 

  • Αρωματικά – Οι νότες μυρωδικών όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο ή το εστραγκόν ιδανικά αναμειγνύονται με τα δροσερά εσπεριδοειδή. 
    Π.χ. Armani Pour Homme, Dior Eau Sauvage, Azzaro Chrome

 

 

Τα Ξυλώδη αρώματα αποτελούν την τελευταία και μάλλον την πιο αρρενωπή κατηγορία των αντρικών αρωμάτων. Οι μεσαίες νότες ξύλων συνήθως οδηγούν στο ζεστό σανταλόξυλο και πατσουλί ή στο λιτό κέδρο με το γήινο βέτιβερ. Η κλασσική ξυλώδης κομψότητα συχνά αναμειγνύεται με εσπεριδοειδή ή αρωματικές νότες. Χωρίζουμε τη οικογένεια στις εξής υποκατηγορίες:

 

 

 

  • Υδάτινα – Ο βαθύς χαρακτήρας των ξύλων αποκτά μια κομψή φρεσκάδα χάρη στις θαλασσινές ή υδάτινες νότες. 

Π.χ. Issey Miyake L’Eau d’Issey, DKNY Red Delicious

  • Αρωματικά – Οι αρωματικές νότες κορυφής με το θυμάρι, το δεντρολίβανο ή το φασκόμηλα αρμονικά οδηγούν στην ξυλώδη καρδιά του αρώματος. 

Π.χ. Cerruti 1881, Calvin Klein Euphoria, Lalique Encre Noir, YSL Jazz

  • Chypre -  Οι chypre νότες όπως η βρύα δριός ή το λάβδανο τονίζουν το βαθύ χαρακτήρα των ξύλων. 

Π.χ. Aramis Aramis, Ralph Lauren Polo

  • Λουλουδάτο-Musk – Η κυρίαρχη ξυλώδη νότα κέδρου, πατσουλί ή σανταλόξυλου συνδυάζεται με λουλουδάτη κορυφή από βιολέτα ή φρέζια, ενώ καταλήγει στο απαλό musk. 

Π.χ. Armani Emporio He, Bvlgari Pour Homme Soir, Burberry Touch, Dior Fahrenheit, YSL L’Homme

  • Πικάντικο – Ως κυρίαρχη ξυλώδης νότα παρουσιάζεται συνήθως το απαλό σανταλόξυλο, το οποίο αποκτά ένταση με πικάντικά μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο ή την κανέλα. 

Π.χ. Hermes Terre d’Hermes, Ralph Lauren Polo Double Black.

 

Ανατολίτικα αρώματα ανήκουν στην πιο αισθησιακή οικογένεια των αντρικών αρωμάτων. Τα εκλεπτυσμένα, ζεστά συστατικά όπως το κεχριμπάρι, το ταμπάκο ή τα εξωτικά ξύλα πολλές φορές αποκτούν μια πιο φρέσκια πλευρά με αρωματικές νότες ή χροιές εσπεριδοειδών. Ανάμεσα στα Ανατολίτικα αρώματα διακρίνουμε τρεις υποκατηγορίες:

 

 

  • Fougere – Η διαχρονική ζεστασιά των ανατολίτικων νότων συνδυάζεται με την κλασσική fougere χροιά, βασισμένη στη λεβάντα, το κύμινο και τη βρύα δριός. 

Π.χ. Joop! Homme, Hugo Boss In Motion

  • Πικάντικα – Οι αισθητές πικάντικες νότες μοσχοκάρυδου, γαρίφαλου, κανέλας ή κάρδαμου ζωντανεύουν το ζεστό ανατολίτικο χαρακτήρα. 

Π.χ. Armani Code, Burberry London, Hugo Boss Soul, YSL Body Kouros

  • Ξυλώδες – Οι ξυλώδες και γήινες νότες του σανταλόξυλου, του πατσουλί ή του βέτιβερ προσθέτουν ακόμα πιο αισθητό βάθος στις έντονες ανατολίτικες νότες. 

Π.χ. Davidoff Silver Shadow, Burberry Brit, Thierry Mugler A*Men

 

Τα αρώματα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία μοιράζονται ίδιους βασικούς συνδυασμούς. Κάποια είναι δροσερά και ενεργητικά, ενώ άλλα δημιουργούν μια βαθιά και αρρενωπή εντύπωση. Αν λοιπόν σας αρέσει ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο άρωμα, αρκετά πιθανό να ταιριάζουν στα γούστα σας και τα υπόλοιπα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Βρείτε τη δική σας αγαπημένη οικογένεια και κάντε συνειδητοποιημένες επιλογές!